Poradnik dietetyczny - mocne kości - dowiedz się czy istnieje skuteczna dieta na mocne kości
Niewielki niedobór
wapnia w organizmie może objawiać się skurczami mięśni, bólami
w stawach, mrowieniem oraz drętwieniem rąk i nóg, a także ogólnym osłabieniem
i sennością, związanymi ze zwolnieniem tętna. Jeżeli jednak niedobory wapnia są
większe, konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze – zwłaszcza dla kości.
O potencjalnych problemach z zębami podczas ciąży, wie każda
mama. To wówczas zapotrzebowanie na wapń gwałtownie rośnie, co wiąże się
oczywiście z budową systemu szkieletowego u dziecka. O tym, że mały człowiek w
codziennej dzieci potrzebuje sporej ilości wapnia, wie chyba każdy rodzic –
świadomość konieczności spożywania produktów mlecznych przez dzieci jest
wysoka. Niestety, troska o mocne kości i sprawne stawy zazwyczaj kończy się
gdzieś w okresie młodzieńczym, gdy zamiast szklanki mleka atrakcyjniejsze stają
się inne napoje, a wpływ rodziców na codzienną, zbilansowaną dietę powoli
maleje. Tymczasem około 30. roku życia osiągamy szczytową masę kostną, potem
zaś… niestety jest już tylko gorzej.
Po ukończeniu 30. roku nie budujemy już twardości i gęstości
kości, lecz korzystamy z tego, co wypracowaliśmy przez poprzednie lata. W tym
czasie spowalniać zaczyna również produkcja kolagenu, który sprawia, że kości
są wytrzymałe na złamania, a stawy pracują prawidłowo. Gdyby nie kolagen, nawet
najmocniejsza i najgęściej utkana kość łamałaby się jak zapałka – to on
odpowiada bowiem za jej wytrzymałość i elastyczność. Z wiekiem mamy go jednak
coraz mniej.
Samo zapotrzebowanie na wapń jest zmienne i zależy przede
wszystkim od płci i wieku. Kobiety potrzebują wapnia więcej niż mężczyźni - i
to nie tylko w okresie ciąży. Jego wymagana ilość wynika m.in. z prowadzonego
trybu życia (np. kofeina, używki czy stres znacznie upośledzają wchłanianie
tego pierwiastka). Między 30-50 rokiem życia tkanka kostna utrzymuje stan względnej
równowagi metabolicznej, co oznacza, że dzienna podaż wapnia powinna oscylować
wokół 1000 mg – to mniej więcej 100 g parmezanu, 3 szklanki mleka lub …
kilogram brokułów.
Dieta bogata w wapń
powinna zawierać spore ilości nabiału – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst –
znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z
owoców. Świetnym źródłem wapnia jest
mleko krowie, aczkolwiek nie wszyscy dorośli je trawią lub też nie wszyscy je zwyczajnie
lubią. Sporą zawartością wapnia mogą poszczycić się także sery, zwłaszcza
żółte, oraz przetwory mleczne – jogurty, kefiry, maślanka. Inne bogate źródła wapnia to warzywa ciemnozielone, jak brokuły czy jarmuż,
a także pomarańcze. Dobrym sposobem na suplementację wapnia i składników,
potrzebnych do jego prawidłowego wchłaniania i przetwarzania, są soki
funkcjonalne, których skład komponowany jest specjalnie z uwzględnieniem
wzajemnych zależności pomiędzy minerałami i witaminami, występującymi w
poszczególnych składnikach. Soki funkcjonale są także często dodatkowo
witaminizowane – w przypadku soków funkcjonalnych dedykowanych mocnym kościom,
które dostępne są również na naszym rynku, jest to przeważnie witamina D3 oraz
sam wapń, który z pożywienia wchłaniamy tylko w około 40% – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.
Pamiętać jednak należy, że sam wapń nie zagwarantuje
nam zdrowych i mocnych kości. Jego prawidłowe przyswajanie i przetwarzanie
zależne jest także np. od aktywności fizycznej. Niestety ocenia się, że około połowa kobiet i
jedna czwarta mężczyzn po pięćdziesiątym roku życia jest narażona na złamanie
kości, wywołane niedoborami wapnia i związaną z nim osteoporozą. Wynika to
zarówno z nieprawidłowej diety, jak i braku ruchu w codziennym życiu – na
szczęście i jedno, i drugie, można zmienić.
Komentarze
Prześlij komentarz