Przepis na pyzy ziemniaczane w aromatycznym sosie pietruszkowym z duszonymi kurkami
Pyzy
ziemniaczane z duszonymi kurkami i sosem pietruszkowym to doskonała propozycja
na smaczny i efektowny obiad. Pyzy należą do kanonu tradycyjnej kuchni
polskiej, są znaną potrawą, która doczekała się wielu odsłon. Najczęściej
serwuje się je z podsmażonym boczkiem lub cebulką, ale można podawać je także z
różnego rodzaju sosami: grzybowym, mięsnym czy myśliwskim. Świetnie smakują
także w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu np. z pesto, sosem orzechowym lub
pietruszkowym.
fot. mat.prasowe Jawo.pl |
Porcja na
2-3 os.
Składniki:
opakowanie pyz ziemniaczanych Jawo
sos:
40 dag kurek
1/2 pęczka świeżej
natki pietruszki
1 duża cebula
3 łyżki masła
1/2 pojemniczka (25 dag) śmietany 12%
do smaku:
sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Dokładnie oczyść grzyby, opłucz
i osącz, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę
zeszklij na maśle, dodaj kurki, posiekaj drobno pietruszkę i ok ¾ dodaj do
kurek, resztę natki zostaw do przyozdobienia gotowego dania. Duś całość ok. 20
minut na średnim ogniu, tak by sos mógł odparować, dodaj śmietanę, sól i pieprz
do smaku. W międzyczasie ugotuj pyzy ziemniaczane Jawo zgodnie z
instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania
7 minut. Polej gorące pyzy sosem i posyp resztą natki.
Wskazówka:
Jeśli nie mamy świeżych
kurek z powodzeniem możemy wykorzystać powszechnie dostępne w sklepach kurki
mrożone. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz