Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi – idealne na świąteczny stół lub karnawałową przekąskę.






Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie. Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową komkpozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.

Składniki:
§  7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
§  garść suszonych śliwek
§  garść owoców suszonej żurawiny
§  1 duża cebula czerwona lub biała
§  kilka włoskich orzechów
§  świeżo mielony pieprz
§  2 małe ziarenka ziela angielskiego
§  2 małe goździki
§  1 istek laurowy
§  200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita

Przygotowanie
§  Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
§  Cebulę cieniutko pokroić
§  Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na ok 2 cm kawałki  
§  Posiekać orzechy
§  Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
§  Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami
§  Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warsztwy były zakryte.  Zakręcić i odstawić na 24 godziny
Porada:
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.

Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl 

Komentarze

Popularne posty